Å treffe på unger i full hopputrustning i hovedgata i Vallset midt på sommeren er slett ikke uvanlig.

Det forteller Trond Bysveen, leder i hoppgruppa i Vallset IL, FIS- dommer, ildsjel, og en av pådriverne for at Vallset har fått en helårs K8- hoppbakke.

Gode Nærmiljøanlegg

- Det er viktig for barnas livskvalitet og for etterveksten i hoppsporten å ha gode anlegg der ungene bor. Her kan ungene utvikle sine ferdigheter gjennom lek og moro også utenom organiserte treninger, sier Bysveen.

Han mener at det er viktig at barn får lov til å være allsidige gjennom oppveksten, og tror for tidlig spissing fort kan ta bort noe av den genuine idrettsgleden.

Allsidig idrettsglede

- Det er slett ikke uvanlig at ungene i Vallset IL skifter fra fotballsko til hoppski, og holder på noen timer i bakken etter fotballtreninga. For nå kan det hoppes på ski hele året i Vallset, forteller Bysveen

Han drar kjapt en parallell mellom K8- bakken og ballbinger, og mener det burde være like naturlig med en K8- bakke fra Simek som det er med ballbinger i nærmiljøet.

-Det er klart at det å ha tilgjengelige fasiliteter der ungene selv kan organisere aktiviteten gjør at disse blir mer brukt og er til større glede for alle, sier han.

Landslagsklasse

– Ser du noen fremtidige OL-mestere blant de ungene i Vallset IL?

– Hehe, det er det nok litt for tidlig å si noe om. Vår fokus som hoppgruppe er på breddeidrett og rekruttering. Vi skal sørger for at de unge utvikler best mulig basisteknikk og kunnskaper om skihopping, før de blir med i hopp-team og regionale treningsgrupper i 12-13 års alderen. Da begynner de å reise på regionale samlinger, noe som er helt i tråd med hvordan skiforbundet ser på talentutvikling, forklarer lederen i hoppgruppa.

Skiforbundets utviklingsmodell (SUM) tar for seg både bredde- og toppidrett. Den oppfordrer til et livslangt idrettsliv og har fokus på et langsiktig utviklingsperspektiv, framfor kortsiktig resultatfokus.

Fremtidig mester

-Et av Vallset IL sine hovedmål er å stadig rekruttere nye hoppere som blir med på Solan Gundersens Vinterleker. Dette er Norges aller viktigste rekrutteringsrenn for 12- til 14 åringer. Har vi klart å holde på utøverne så lenge, er det helt naturlig at de blir med på det regionale laget for 12- til 16 åringer. Så får vi se hva det holder til, sier Bysveen. 
Han fremhever også viktigheten av å ha med deltagere i kretsrenn i de minste bakkene.

- Småbakkerenn er svært viktig, så vi legger derfor til rette for hoppskoler og skilek hjemme i Simek-bakken på Vallset for å rekruttere nye hoppere. Det er jo ikke usannsynlig at en fremtidig OL-mester i hopp kan komme fra Hedmark, avslutter Trond Bysveen. 

Det er 50 år siden skifylket Hedmark tok et OL-gull i vinterlekene. Den gang var det Ole Ellefsæter som vant fem-mila i franske Grenoble. Kanskje kan den nye helårs K8-bakken bidra til å sette enda mer fart i talentutviklingen og jakten på nye gull-medaljer.